Κλείσιμο

Απαγόρευση των λάπτοπ στις καμπίνες αεροπλάνων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση φορητών υπολογιστών σε όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες άφησε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Κέλι, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος.

Εάν η απαγόρευση τεθεί σε ισχύ, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραδίδουν το λάπτοπ τους όταν κάνουν τσεκ-ιν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τον υπολογιστή στην καμπίνα με τη χειραποσκευή τους.

«Αυτή είναι η εμμονή των τρομοκρατών, η ιδέα του να ρίξουν ένα αεροσκάφος ενώ βρίσκεται στον αέρα, ειδικά εάν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία, ειδικά εάν μεταφέρει Αμερικανούς», είπε ο κ. Κέλι, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Τον Μάρτιο, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε σε όσους αναχωρούν από 10 πόλεις της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής να μεταφέρουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μεγαλύτερη από κινητό τηλέφωνο στις χειραποσκευές τους.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω φόβων πως ισλαμιστικές οργανώσεις αναπτύσσουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε ηλεκτρονικές συσκευές και δεν θα είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι.

Η εν λόγω απαγόρευση, που περιλαμβάνει πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, επηρεάζει καθημερινά περίπου 50 δρομολόγια που έχουν προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βρετανία έχει ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και προέβη σε ανάλογη απαγόρευση, βάζοντας στη «μαύρη» λίστα έξι χώρες.
Πηγή: skai.gr