Απαγόρευση των λάπτοπ στις καμπίνες αεροπλάνων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση φορητών υπολογιστών σε όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες άφησε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Κέλι, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος.

Εάν η απαγόρευση τεθεί σε ισχύ, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραδίδουν το λάπτοπ τους όταν κάνουν τσεκ-ιν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τον υπολογιστή στην καμπίνα με τη χειραποσκευή τους.

«Αυτή είναι η εμμονή των τρομοκρατών, η ιδέα του να ρίξουν ένα αεροσκάφος ενώ βρίσκεται στον αέρα, ειδικά εάν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία, ειδικά εάν μεταφέρει Αμερικανούς», είπε ο κ. Κέλι, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Τον Μάρτιο, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε σε όσους αναχωρούν από 10 πόλεις της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής να μεταφέρουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μεγαλύτερη από κινητό τηλέφωνο στις χειραποσκευές τους.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω φόβων πως ισλαμιστικές οργανώσεις αναπτύσσουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε ηλεκτρονικές συσκευές και δεν θα είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι.

Η εν λόγω απαγόρευση, που περιλαμβάνει πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, επηρεάζει καθημερινά περίπου 50 δρομολόγια που έχουν προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βρετανία έχει ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και προέβη σε ανάλογη απαγόρευση, βάζοντας στη «μαύρη» λίστα έξι χώρες.
Πηγή: skai.gr