Συγχρονισμό εκλογών σε Γερμανία και Ιταλία προτείνει ο αναγεννημένος Ρέντσι

Τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία ταυτόχρονα με τις εκλογές στη Γερμανία πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, υποστηρίζοντας πως ο συγχρονισμός θα είχε νόημα «από ευρωπαϊκή σκοπιά».

Οι γερμανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκλογές στην Ιταλία είναι κανονικά προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2018.

Ο κ. Ρέντσι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη σε δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ήττα που ερμηνεύτηκε πως λαϊκή ψήφος οργής κατά των πολιτικών του.

Ωστόσο, στα τέλη Απριλίου ξανακέρδισε με μεγάλη διαφορά την προεδρία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πλέον φιλοδοξεί να επιστρέψει στην εξουσία.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματερέλα, ο μοναδικός που έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, έχει διαμηνύσει πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μόνον εφόσον ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

Ο κ. Ρέντσι δεν έχει αποκλείσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ έχει καταστήσει σαφές πως δεν φοβάται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι νεότερες δημοσκοπήσεις θέλουν το Δημοκρατικό Κόμμα να ισοδυναμεί με το ευρω-σκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην πρόθεση ψήφου.
Πηγή: skai.gr