Μέρκελ μετά το G7: Δεν μπορούμε πια να βασιζόμαστε στις ΗΠΑ

Σινιάλο πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και οφείλει να «πάρει τη μοίρα της στα χέρια της» έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ, υπό τη σκιά των διαφορών ανάμεσα στη Γηραιά Ήπειρο και τον Ντόναλντ Τραμπ που ήλθαν στην επιφάνεια σε δύο συνόδους κορυφής αυτή την εβδομάδα.

«Η εποχή που μπορούσαμε να στηριχθούμε απόλυτα σε άλλους έχουν παρέλθει κάπως. Το βίωσα τις τελευταίες ημέρες», είπε γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μόναχο. «Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».

Η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τραμπ ή τη Βρετανία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο. Επισήμανε μάλιστα πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει μεν καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, αλλά χωρίς να υπολογίζει απόλυτα στη βοήθεια των εταίρων της.

Μία δύσκολη εβδομάδα

Η δήλωση Μέρκελ, που ουσιαστικά συνιστά προτροπή για μία στρατηγική μετατόπιση της Ε.Ε., ήλθε στον απόηχο των συνόδων κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες και του G7 στη Σικελία, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύτηκαν να βρουν κοινό τόπο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών σε σημαντικά ζητήματα.

Στο NATO, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε για μία ακόμα φορά τους Συμμάχους για «χρόνια υποχρηματοδότηση» της άμυνάς τους, υποστηρίζοντας πως η συμπεριφορά τους αδικεί τους αμερικανούς φορολογούμενους.

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Άρθρο 5, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του NATO καθώς εγγυάται ότι η επίθεση ενός κράτους-μέλους συνιστά επίθεση εναντίον όλων.

Ακολούθησε η σύνοδος του G7, η οποία σημαδεύτηκε από την άρνηση του αμερικανού προέδρου να δεσμευθεί για παραμονή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, η οποία αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η στάση Τραμπ αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου επισημάνθηκε πως οι ΗΠΑ, καθότι βρίσκονται σε φάση αναθεώρησης των πολιτικών τους, δεν μπορούν να ενστερνιστούν στην ομόθυμη στάση των υπόλοιπων έξι συμμετεχόντων.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε χθες Σάββατο μέσω Twitter ότι θα λάβει την τελική απόφασή του όσον αφορά τη συμφωνία του Παρισιού την «επόμενη εβδομάδα».

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της δεν έκρυψε την ενόχλησή της με την έκβαση των διαβουλεύσεων για την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας πως η όλη συζήτηση ήταν «πολύ δύσκολη» και «διόλου ικανοποιητική».
Πηγή: skai.gr