Βρετανία: Μπροστά οι Συντηρητικοί με μειωμένο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις

Επιβεβαιώνεται από τις νεότερες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου, αν και οι Τόρις της Τερέζα Μέι διατηρούν ένα άνετο προβάδισμα.

Η δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer δείχνει ότι η διαφορά έχει μειωθεί στο 10% από 13% την περασμένη εβδομάδα (45%-35%). Η έρευνα της ComRes για τον Independent και τη Mirror δίνει το προβάδισμα στο 12% (46%-34%), μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μια εβδομάδα.

Η ORB για τη Sunday Telegraph φέρνει τη διαφορά στο 6% (44%-38%), δηλαδή στο μισό σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και η YouGov για τους Sunday Times στο 7% από 9% πριν από μία εβδομάδα (43%-36%).

Πάντως δημοσκόπηση της ICM για τη Sun διατηρεί το προβάδισμα στο 14%, με ποσοστά 46% έναντι 32%.

Όλες οι παραπάνω δημοσκοπήσεις έγιναν τις ημέρες μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα της Δευτέρας. Οι αναλύσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι οι πολίτες που απάντησαν ενισχύουν τα ποσοστά των Εργατικών περισσότερο λόγω της αντίθεσής τους στα μέτρα που πρότειναν οι Συντηρητικοί για την κοινωνική περίθαλψη και τον τρόπο κάλυψης των δαπανών από ασθενείς, παρά λόγω των όποιων ανησυχιών για την ασφάλεια.

Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να θεωρούν τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι πιο ικανούς στον τομέα της ασφαλείας από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές εξακολουθεί να μην αμφισβητείται, αλλά ένα κρίσιμο στοίχημα για την κα Μέι είναι να αυξήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κληρονόμησε από τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο