Κλείσιμο

Ο Τραμπ «φυσικά» στηρίζει την αρχή συλλογικής ασφάλειας του NATO

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ «φυσικά» υποστηρίζει το Άρθρο 5 του NATO, που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους συνιστά επίθεση εναντίον όλων, παρά το γεγονός ότι δεν το ανέφερε καν στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας αυτή την εβδομάδα.

Αυτό δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, Χέρμπερτ Μακμάστερ, υπό τη σκιά της δυσαρέσκειας των εταίρων για την μη αναφορά του αμερικανού προέδρου στην αρχή της συλλογικής ασφάλειας.

«Θαρρώ είναι ασυνήθιστο να υπάρχει η προσδοκία πως ο πρόεδρος θα πρέπει να πει ανοιχτά ότι υποστηρίζει το Άρθρο 5. Φυσικά και το πράττει», είπε ο κ. Μακμάστερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το εν λόγω Άρθρο θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας και απόδειξη της αμερικανικής δέσμευσης για την ασφάλεια της Ευρώπης. Ωστόσο, κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Τραμπ κατ’ επανάληψη αμφισβήτησε την αξία του NATO, ενώ εξακολουθεί να κατηγορεί τους εταίρους υποεπένδυση στην άμυνα.

Ο κ. Μακμάστερ επισήμανε πως η μη αναφορά στο Άρθρο 5 δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας επιλογής του προέδρου Τραμπ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η στήριξη στη συλλογική ασφάλεια ήταν εμμέσως πλην σαφώς φανερή στην ομιλία του.

«Είναι γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος, στηρίζει τις δεσμεύσεις μας υπό το Άρθρο 5 του NATΟ», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr