Σε πρόβλημα ενέργειας αποδίδει η BA το κραχ στις πτήσεις από Λονδίνο

Σε πρόβλημα στην παροχή ενέργειας αποδίδει η British Airways τη σοβαρή δυσλειτουργία που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα της, προκαλώντας την ακύρωση όλων αναχωρήσεών της από τα διεθνή αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ για μεγάλο μέρος του Σαββάτου.

Σε βίντεο-μήνυμα στο Twitter, ο διευθύνων σύμβουλος του αερομεταφορέα Άλεξ Κρουζ επισήμανε ότι έως τώρα δεν υπάρχει «οιοδήποτε στοιχείο» που να καταδεικνύει πως η εταιρεία έγινε στόχος κυβερνο-επίθεσης.

Ο κ. Κρουζ τόνισε πως η BA καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τοποθετήσει τους ταξιδιώτες που καθηλώθηκαν στις αμέσως επόμενες διαθέσιμες πτήσεις. Όσοι δεν επιθυμούν να ταξιδεύσουν θα λάβουν «πλήρη αποζημίωση».

Ανοιχτό παραμένει εν τω μεταξύ το ενδεχόμενο συνέχισης της ταλαιπωρίας και αύριο Κυριακή. Ο κ. Κρουζ εξέφρασε την ελπίδα πως η BA θα μπορέσει να εκτελέσει από σήμερα ορισμένες πτήσεις μεγάλης απόστασης, που θα φτάσουν στο Λονδίνο αύριο Κυριακή, χωρίς όμως να δεσμευθεί για αυτά τα δρομολόγια.

Νωρίτερα, η διοίκηση του Χίθροου κάλεσε ακόμα και όσους ταξιδεύουν την Κυριακή να ελέγξουν το στάτους της πτήσης τους προτού αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο.

Ο κ. Κρουζ δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος, λέγοντας απλώς πως τα τεχνικά συνεργεία του αερομεταφορέα εργάζονται σκληρά ώστε να αποκατασταθούν τα συστήματα το ταχύτερο δυνατό.



Το ηλεκτρονικό κραχ προκάλεσε τεράστια ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες. Όσοι ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν σήμερα κλήθηκαν να μην προσέλθουν καν στους δύο αερολιμένες, όπου νωρίτερα επικράτησε συνωστισμός.

Ταλαιπωρία υφίστανται και ταξιδιώτες που προσγειώνονται στο Χίθροου. Αεροσκάφη που δεν αναχώρησαν παρέμειναν σε πολλές περιπτώσεις ακινητοποιημένα στις πύλες όπου είχαν τοποθετηθεί, με συνέπεια οι αφιχθέντες να μένουν για πολύ ώρα καθηλωμένοι στις θέσεις τους μετά την προσγείωση.

Το πρόβλημα στο Λονδίνο προκάλεσε ντόμινο καθυστερήσεων και σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Σημειώνεται ότι το τρέχον είναι ένα από τα Σαββατοκύριακα με τη μεγαλύτερη κίνηση, καθώς πέρα από την αργία της Δευτέρας έρχεται και η εβδομάδα εαρινών διακοπών των σχολείων.
Πηγή: skai.gr