Χρονοδιάγραμμα 12 μηνών για τα ενταξιακά συμφώνησαν ΕΕ και Τουρκία

Δωδεκάμηνο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν Άγκυρα και Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO την Πέμπτη, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Λάβαμε ένα 12μηνο χρονοδιάγραμμα από αυτούς. Θα το μελετήσουμε με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων», είπε ο κ. Ερντογάν.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση του τούρκου προέδρου με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως η σύσκεψη ήταν «θετική», με την έννοια ότι έδωσε «μία νέα και θετική επιτάχυνση στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Επί τάπητος στις Βρυξέλλες τέθηκε επίσης η ευρω-τουρκική συμφωνία για την προσφυγική κρίση, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για άρση των βίζα για την είσοδο τουρκικών βιομετρικών διαβατηρίων στη Ζώνη Σένγκεν.

Οι επαφές στη βελγική πρωτεύουσα έγιναν υπό τη σκιά της απότομης επιδείνωσης στις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα τον περσινό Απρίλιο. Η κατάσταση χειροτέρεψε πριν το τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου, όταν ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πως ενεργούν σαν τη Ναζιστική Γερμανία.

Ο κ. Ερντογάν πάντως εξέφρασε την ελπίδα πως οι σχέσεις των δύο πλευρών εισέρχονται σε νέα περίοδο.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτά που συνέβησαν κατά το δημοψήφισμα», είπε, λόγοντας πως τόσο ο κ. Τουσκ όσο και ο κ. Γιούνκερ ελπίζουν σε μία νέα αρχή.
Πηγή: skai.gr