Κλείσιμο

Μάντσεστερ: Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την «πλήρη ευθύνη» για τις διαρροές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν την «πλήρη ευθύνη» για τις διαρροές σχετικά με την έρευνα πάνω στη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τονίζοντας όμως ότι η σχέση ανάμεσα ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου θα συνεχιστεί.

«Η ξεχωριστή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες σίγουρα θα αντέξει αυτό το ατυχές γεγονός», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με το βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ άλλων, αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν το ονοματεπώνυμο του καμικάζι, ενώ οι βρετανικές Αρχές απέφευγαν εσκεμμένα να το δημοσιεύσουν, αλλά και φωτογραφίες εγκληματολόγων από το σημείο της επίθεσης.

Αν και οι διαρροές οδήγησαν τη Βρετανία να διακόψει για λίγες ώρες την ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ, ο κ. Τζόνσον υποβάθμισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μακροπρόθεσμη ρήξη στις διμερείς σχέσεις. Έδωσε έμφαση στη μεγάλη σημασία της αμερικανο-βρετανικής συνεργασίας στο μέτωπο των πληροφοριών.

Το πρόβλημα των διαρροών τέθηκε χθες Πέμπτη στο ανώτατο επίπεδο κατά τη διάρκεια συνομιλίας ανάμεσα στη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ δεσμεύθηκε δημοσίως ότι θα διαλευκάνει την υπόθεση, τιμωρώντας τους υπαίτιους, ενώ παράλληλα δήλωσε βαθιά προβληματισμένος από τις διαρροές.
Πηγή: skai.gr