Υπό τη σκιά των αιχμών Τραμπ για τη Γερμανία άρχισε το G7

Άρχισε στην Ταορμίνα της Σικελίας η σύνοδος κορυφής του G7, υπό τη σκιά των διαφωνιών ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Η σύνοδος γίνεται υπό τη σκιά των ανησυχιών ότι ο κ. Τραμπ θα βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος και δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Γερμανία «κακή, πολύ κακή» κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κοιτάξτε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε [οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες] στις ΗΠΑ. Απαίσιο. Θα το σταματήσουμε», φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος στη συνέχεια απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη δήλωση Τραμπ αλλά προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος ήθελε απλώς να πει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. «Απλώς μιλούσε μπανάλ αγγλικά», είπε ο κ. Γιούνκερ στους «Financial Times».

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν δίστασε να παραδεχτεί, προσερχόμενος στην Ταορμίνα, ότι το G7 θα είναι το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών.

«Δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι ηγέτες έχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά το κλίμα και το εμπόριο», είπε ο κ. Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να προστατευθεί η διεθνής τάξη που στηρίζεται στον σεβασμό των κανόνων.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με τον κύριο οικονομικό σύμβουλο του κ. Τραμπ, Μπάρι Κον, να δηλώνει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε οικονομικά συμφέροντα, σε βάρος ρυθμίσεων για την προστασία της φύσης.
Πηγή: skai.gr