Κατασκευαστής της βόμβας ο ίδιος ο Σαλμάν Αμπέντι

Ένα «ενεργό εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών» φέρονται να έχουν ανακαλύψει οι βρετανικές αρχές ασφαλείας κατά την έρευνά τους στο σπίτι του τρομοκράτη του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι, στα νότια της πόλης.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλούνται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο σπίτι του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης της Δευτέρας βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών. Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αμπέντι ήταν εκείνος που κατασκεύασε τη βόμβα, πιθανώς έχοντας εκπαιδευθεί στη Λιβύη.

Οι αρχές διατυπώνουν ανησυχίες ότι ίσως ο Αμπέντι πρόλαβε να κατασκευάσει και δεύτερη βόμβα που ενδεχομένως να βρίσκεται στα χέρια συνεργών του.

Εν τω μεταξύ, έχει επιβεβαιωθεί πως ο 22χρονος δράστης είχε επιστρέψει στο Μάντσεστερ την Πέμπτη πριν από την επίθεση από τη Λιβύη, με πτήσεις μέσω Κωνσταντινούπολης και Ντίσελντορφ.

Φέρεται να έκανε τη μίξη των εκρηκτικών υλών στο σπίτι του το Σαββατοκύριακο και την τελική συναρμολόγηση της βόμβας σε διαμέρισμα που είχε ενοικιάσει στο κεντρικό Μάντσεστερ λίγες ώρες πριν από την επίθεση του στο Manchester Arena.

Σύμφωνα με κατάθεση της μητέρας του στις αρχές της Λιβύης όπου ζει, ο γιος της της είχε τηλεφωνήσει λίγο πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα ζητώντας της να τον συγχωρέσει.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο