Ελεύθερο εμπόριο, κλίμα και ανάπτυξη της Αφρικής επί τάπητος στην G7

Στην Σικελία είναι στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον σήμερα, όπου οι ηγέτες των οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, στη διάσκεψη των G7, όπου θα συζητηθούν οι διεθνείς συμφωνίες, το ελεύθερο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή. 

Τους ηγέτες θα απασχολήσουν και τα φλέγοντα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα όπως  η πολεμική κατάσταση στη Συρία, η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και οι σημερινές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα έχει επίσης κυρίαρχη θέση και η διεθνής ασφάλεια απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας, στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Manchester Arena με αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ατόμων και τον τραυματισμό 61.

Υψηλόβαθμος Ιταλός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, αλλά και του Κανάδα φαίνεται να έχουν τις ίδιες απόψεις σε αρκετά θέματα, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραμένει απομονωμένη στα ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο, αλλά και το περιβάλλον.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την πλευρά τους επιδιώκουν μία δέσμευση των ΗΠΑ για «την καταπολέμηση όλων των μορφών προστατευτισμού» δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης.

«Θα γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για το εμπόριο και θα δοθεί έμφαση στο ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε από την πλευρά του, σύμβουλος του Λευκού Οίκου με έμφαση στα οικονομικά θέματα.

Ο ίδιος σύμβουλος δήλωσε ότι ο Τραμπ, που έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη “φάρσα”, θα λάβει τις αποφάσεις του όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου παραμένει η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ότι θα ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη αποφάσεων από την Ουάσιγκτον αναφορικά με την μεταβολή του κλίματος, καθώς η υλοποίηση της συμφωνίας υποστηρίζεται ουσιαστικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Από τις Βρυξέλλες, Τραμπ άσκησε κριτική στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για τις “χρόνιες καθυστερήσεις” στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, έναντι της συμμαχίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος ηγέτης που συμμετέχει για πρώτη φορά σε διάσκεψη των G7. Για πρώτη φορά συμμετέχουν επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ωστόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται ν' αναχωρήσει μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη των εργασιών της συνόδου, εξαιτίας των τραγικών εξελίξεων από την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ.

Κατά την αυριανή ημέρα των εργασιών της G7 θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, αλλά και της Κένυας, προκειμένου να παρουσιάσουν τις επενδυτικές δυνατότητες των χωρών τους στο ζήτημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Οι εργασίες της συνόδου της G7 θα διεξαχθούν χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας, που αποπέμφθηκε το 2014, μετά τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάληψη της Κριμαίας.
Πηγή: skai.gr