Την ανάγκη διαλόγου με τον μουσουλμανικό κόσμο υπογραμμίζει ο Σόιμπλε

Σε μία ραδιοφωνική συζήτηση για το Ισλάμ, τη θρησκεία γενικότερα αλλά και τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγ Σόιμπλε.

Πριν από πολλά χρόνια, ο Σόιμπλε είχε αποφανθεί πριν από πολλά χρόνια ότι «το Ισλάμ αποτελεί μέρος της Γερμανίας», πολύ πριν διατυπώσει την ίδια φράση ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ.

Όταν ερωτήθηκε για το αν θα προσυπέγραφε και σήμερα την ίδια διαπίστωση ο ίδιος απάντησε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός.

«Θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να αρχίζει πάντοτε με το να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Αυτή ήταν και η δική μου αφετηρία. Στη Γερμανία ζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ασπάζονται τον μουσουλμανισμό ή προέρχονται από τον μουσουλμανικό κόσμο, ώστε πρέπει να ξεκινήσουμε έναν διάλογο μαζί τους, αν θέλουμε να σεβόμαστε τη συνταγματική τάξη. Έναν διάλογο για να δούμε πώς θα ζήσουμε μαζί, πού υπάρχουν όρια, ποιοι είναι οι κανόνες».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην αυστηρή τήρηση του Συντάγματος, αλλά και στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, επικαλούμενος μάλιστα την ευαγγελική ρήση «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Εγκώμιο για Ομπάμα, αιχμές για Τραμπ

Το Σάββατο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραστεί στη Συνάντηση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν και χιλιάδες νέοι χριστιανοί. Σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας ανήκουν στην Άνγκελα Μέρκελ, κόρη ενός πάστορα από το Αμβούργο με πολυετή παρουσία στην Ανατολική Γερμανία, αλλά και στον Μπαράκ Ομπάμα.

Με αφορμή τη συνάντηση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βερολίνο, η καγκελάριος και ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου συναντήθηκαν στην ιστορική Πύλη του Βραδεμβούργου για μία δημόσια συζήτηση περί δημοκρατίας, ενώπιον 80.000 θεατών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την εκτίμησή του για τον Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας πόσο «διαφορετικός» είναι από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Έχει μία εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί πραγματικά, όσο λίγοι, να ενθουσιάσει το ακροατήριό του. Και εδώ, για να σας το πω με όλη τη διπλωματική εγκράτεια, υπάρχει κάποια διαφορά με τον διάδοχό του. Υποθέτω ότι αν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και στον διάδοχό του, θα διάλεγαν Ομπάμα με μεγάλη πλειοψηφία».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνεται 75 ετών φέτος - ο μακροβιότερος σε κοινοβουλευτική θητεία Γερμανός πολιτικός.

«Δεν πολυσκέφτομαι μελλοντικές καριέρες. Διαισθάνομαι τα όρια της ευρωστίας και το πεπερασμένο της ζωής», απάντησε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα μελλοντικά του σχέδια.

Πηγή: skai.gr