Ανακλήθηκε η κινητοποίηση του στρατού στη Βραζιλία

Ανακάλεσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μιχέλ Τέμερ το διάταγμα που επέτρεπε την ανάπτυξη του στρατού στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, διάταγμα που βγήκε στον απόηχο των εκτεταμένων και βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της Τετάρτης.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε το διάταγμα της 24ης Μαΐου 2017, το οποίο εξουσιοδότησε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις για να εξασφαλιστεί η τήρηση του νόμου και της τάξης στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα», ανέφερε η Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε έκτακτη έκδοσή της.

Η πλειονότητα των υπουργείων τελούσαν υπό επιτήρηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αλλά οι στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται λίγα λεπτά μετά την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ανάπτυξη του στρατού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βραζιλία, χώρα όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από τις δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), παρότι έχει γίνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ειδικά για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αυγούστου του 2016.

Ακόμη και πολιτικοί σύμμαχοι του κ. Τέμερ ενοχλήθηκαν έντονα από την κίνηση κάνοντας λόγο περί ενός ακραίου μέτρου.

Κατά τις χθεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τραυματίστηκαν συνολικά 49 άνθρωποι, ο ένας από σφαίρα, επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ ζημιές υπέστησαν οι κτηριακές εγκαταστάσεις οκτώ υπουργείων και ο καθεδρικός της Μπραζίλιας, σύμφωνα με τις Αρχές.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από πολλά συνδικάτα και το Κόμμα Εργαζομένων (PT, κεντροαριστερά), με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Τέμερ, σε βάρος του οποίου έχει ανοίξει έρευνα για διαφθορά.

Το υπουργείο Γεωργίας χρειάστηκε να εκκενωθεί έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε μια αίθουσά του, κάτι που οι αρχές επέρριψαν σε διαδηλωτές.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς τάξη. Το χάος δεν θα γίνει ανεκτό. Δεν θα ανεχθούμε διαδηλώσεις που εκτραχύνονται σε βανδαλισμούς και βίαιες ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας, ο Χαούλ Ζούνγκμαν, λίγη ώρα μετά την ακύρωση του διατάγματος.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters