Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της «καταπληκτικής νίκης» του Μακρόν

Τον γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες για μια πρώτη συνάντηση στη διάρκεια της οποίας εγκωμίασε την «καταπληκτική νίκη» του.

Η Μελάνια Τραμπ βρισκόταν επίσης στο πλατύσκαλο της πρεσβείας για να υποδεχθεί τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, η σύζυγος του οποίου Μπριζίτ δεν πήρε μέρος στο γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μετά την παραδοσιακή χειραψία, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον φιλοξενούμενό του, που είναι περισσότερο από 30 χρόνια μικρότερός του.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι είμαι με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διεξήγαγε μια απίστευτη εκστρατεία και κέρδισε μια καταπληκτική νίκη», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

«Όλοι μιλούν γι' αυτόν σ' όλον τον κόσμο. Μπράβο. Συγχαρητήρια!», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα της συζήτησης είναι πολλά και πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας βρίσκεται ψηλά μεταξύ αυτών.

«Είμαι πολύ ευτυχής και από την πλευρά μου που είμαι με τον πρόεδρο Τραμπ», απάντησε ο Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τα κλιματικά και ενεργειακά ζητήματα. «Είμαι πολύ ευτυχής για το γεγονός ότι μπορούμε μαζί να αλλάξουμε πολλά πράγματα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία του βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, τη βούλησή του να «επανιδρύσει» την Ευρώπη.

«Εξελέγην στις 7 Μαΐου από τον γαλλικό λαό στη βάση ενός σχεδίου που ήταν ευρέως ευρωπαϊκό και κερδίζοντας απέναντι στις προσπάθειες για αναδίπλωση, συρρίκνωση και καταστροφή της Ευρώπης», δήλωσε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βέλγο πρωθυπουργό.

«Θα κάνω αυτό για το οποίο εξελέγην, στη Γαλλία και επίσης στην Ευρώπη. Και αυτό είναι να έχουμε μια Ευρώπη και ιδιαίτερα μια ευρωζώνη που να λειτουργεί καλύτερα. Συνεπώς ανανεώνουμε το θεσμικό πλαίσιο, αλλά επίσης την καθημερινή λειτουργία. Αυτή η ευρωπαϊκή επανίδρυση, αυτή που θα φέρουμε μαζί, θα είναι η ευθύνη της γενιάς μας», εξήγησε ο γάλλος πρόεδρος δίπλα στον γαλλόφωνο και φιλελεύθερο Μισέλ.

«Συνηθίσαμε να διαχειριζόμαστε την Ευρώπη. Και αυτή εδώ η Ευρώπη, αν το μόνο που συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να τη διαχειριζόμαστε, θα ξηλωθεί. Το λέω εδώ με πολλή δύναμη σ' αυτή την πόλη των θεσμών της Ευρώπης μας», τόνισε ο Μακρόν. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP