Ο ΟΠΕΚ «παρατείνει ως το 2018 το ψαλίδι στην παραγωγή πετρελαίου»

Την επιμήκυνση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου για εννέα ακόμα μήνες, έως και το Μάρτιο του 2018, αποφάσισε το ΟΠΕΚ, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», η «Wall Street Journal» και το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενα πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Στόχος των περικοπών είναι να μειωθεί η συνεχιζόμενη υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά, και συνεπώς να τονωθεί η τιμή του αργού, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται γύρω στα 53 δολάρια το βαρέλι. Πολλά από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ στηρίζονται στις εξαγωγές ενέργειας για να καλύπτουν τις δημόσιες δαπάνες τους.

Αν και το ύψος των περικοπών στην παραγωγή δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσημα, όλες οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ που συνεδριάζουν στη Βιέννη απλώς θα παρατείνουν τις μειώσεις που είχαν αρχικά συμφωνηθεί το φθινόπωρο το 2016.

Περισσότερες από δέκα πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία για παράταση των περικοπών εντός της ημέρας, επηρεάζοντας ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά.

Η τιμή του πετρελαίου Brent, που χρησιμοποιείται ως ορόσημο για την τιμολόγηση πολλών άλλων ποικιλιών αργού, πέφτει κατά περίπου 1% λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 1,2% υφίσταται η τιμή της κύριας αμερικανικής ποικιλίας West Texas.
Πηγή: skai.gr