Διαδηλωτές πυρπόλησαν υπουργείο στη Βραζιλία – κινητοποιείται ο στρατός

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βραζιλία.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μιχέλ Τέμερ πυρπόλησαν εγκαταστάσεις του υπουργείου Γεωργίας, με την κυβέρνηση να απαντά κινητοποιώντας το στρατό ώστε να προστατεύσει κυβερνητικά κτήρια.

Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, με την Αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης ώστε να τους απωθήσει.

Οι ταραχές ξέσπασαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας O Globo που υποστήριζε ότι υπάρχει ηχογραφημένη συνομιλία όπου κ. Τέμερ ενστερνίζεται το χρηματισμό του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Βουλής, ώστε να εξαγοραστεί η σιωπή του για σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο κ. Τέμερ έχει διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη διερεύνηση της υπόθεσης, με βάση κατηγορίες για παρακώλυση της Δικαιοσύνης και παθητική διαφθορά.

Οι αντίπαλοί του τον έχουν καλέσει να παραιτηθεί, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει τριγμούς και στον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Τέμερ, ο οποίος ανέλαβε το θώκο πέρυσι χωρίς εκλογές, καθώς ήταν αντιπρόεδρος της αποπεμφθείσας προέδρου του Ντίλμα Ρούσεφ.

Πέραν του σκανδάλου διαφθοράς, την ένταση πυροδοτούν τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση Τέμερ, με παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό σύστημα.
Πηγή: skai.gr