Κλείσιμο

Στη συμμαχία κατά του ISIS εντάσσεται το NATO

Οι 28 χώρες-μέλη του NATO αποφάσισαν να ενταχθούν επίσημα, ως συμμαχία, στον πολυεθνικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Η Ουάσινγκτον ζητούσε εδώ και πάνω από έναν χρόνο το NATO να ενταχθεί ως όλον στον συνασπισμό, ωστόσο, διπλωματικές πηγές του Reuters επισήμαναν ότι πρόκειται για αμιγώς συμβολική απόφαση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα διαρροές, οι χώρες που δεν το επιθυμούν δεν θα αναλάβουν στρατιωτικό, ρόλο, αλλά επικουρικό, με έμφαση στην εκπαίδευση δυνάμεων που μάχονται κατά των τζιχαντιστών.

Όλα τα 28 κράτη-μέλη του NATO έχουν ήδη ενταχθεί, μεμονωμένα, στον αντι-τζιχαντιστικό συνασπισμό, αλλά το NATO ως συμμαχία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, προτιμώντας να έχει καθεστώς «παρατηρητή».

Η απόφαση ένταξης του NATO στον συνασπισμό εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ατλαντικής συμμαχίας και πλέον απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα λάβει χώρα αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στόχος των Συμμάχων είναι να αποδείξουν στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει παρωχημένο το NATO, ότι η Συμμαχία ανταποκρίνεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Τραμπ στην πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, χαρακτήρισε χθες «αληθινά σημαντικό» το NATO να ενταχθεί επίσημα στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο