Ερντογάν: Η ΕΕ θέλει να φύγουμε μόνοι μας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Νέες αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι θα ήθελε η Τουρκία να παραιτηθεί αυτοβούλως από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, άφησε ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θέλουν η Τουρκία να αποσυρθεί μόνη της. Αυτό φαίνεται να περιμένουν», είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας με νόημα ότι η Άγκυρα δεν θα φέρει κανένα εμπόδιο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις.

«Αν είστε αυτής της άποψης, λάβετε τις αποφάσεις σας, δεν θα κάνουμε τη δουλειά πιo δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η Τουρκία δεν θέλει να απομακρυνθεί από την Ε.Ε., αλλά συνάμα υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν οι Βρυξέλλες να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως «ζητιάνο».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος και στη σύνοδο κορυφής του NATO, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι θα ζητήσει από τους ευρωπαίους αξιωματούχους να του περιγράψουν το όραμα που έχουν όσον αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα επιδεινώθηκαν απότομα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου, ενώ η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη στις αρχές του έτους, αφού ο κ. Ερντογάν παρομοίασε ευρωπαϊκές χώρες με τη ναζιστική Γερμανία.

Πηγή τριβών είναι ακόμα η απόφαση της Ε.Ε. να «παγώσει» το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά και να μην άρει τις βίζες για είσοδο τουρκικών διαβατηρίων στη Ζώνη Σένγκεν.
Πηγή: skai.gr