Έκτη σύλληψη στο Μάντσεστερ, υπό κράτηση αδελφός και πατέρας του καμικάζι

Σε έξι ανέρχονται πλέον οι ύποπτοι που έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Βρετανία επειδή πιστεύεται ότι συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο έκτος ύποπτος είναι γυναίκα, η οποία κρατήθηκε μετά από ένοπλη έφοδο σε διαμέρισμα στην περιοχή του Μπλάκλεϊ. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε συλληφθεί στην περιοχή του Γιούγκαν, δυτικά του Μάντσεστερ, ένας άνδρας που μετέφερε δέμα, το οποίο και εξεταζόταν.

Εν τω μεταξύ, υπό κράτηση τέθηκαν στη Λιβύη ο 20χρονος Χασέμ Αμπεντί, νεότερος αδελφός του καμικάζι του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπεντί, και ο πατέρας τους Ραμαντάν.

Σύμφωνα πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, ο συλληφθείς αδελφός σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια στη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ παράλληλα φέρεται να είχε πλήρη γνώση των τρομοκρατικών σχεδίων του αδελφού του στη Βρετανία.

Δίκτυο κρύβεται πίσω από το χτύπημα στην Αγγλία

Οι αλλεπάλληλες συλλήψεις, προτού καν συμπληρωθούν 48 ώρες από την επίθεση αντανακλούν το σενάριο εργασίας των βρετανικών Αρχών ότι ο βομβιστής του Μάντσεστερ ήταν μέλος ενός «δικτύου».

Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζουν τις βρετανικές Αρχές είναι η χρήση ενός ισχυρού αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην επίθεση στο Μάντσεστερ, κάτι που σημαίνει ότι το δίκτυο που στήριζε τον δράστη μπορεί να περιλαμβάνει παρασκευαστή βομβών.

Το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο, το «κρίσιμο», που σημαίνει ότι πιστεύεται πως επίκειται νέα τρομοκρατική επίθεση. Η αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού ενεργοποίησε το σχέδιο τοποθέτησης ένοπλων στρατιωτών για τη φύλαξη σημαντικών τοποθεσιών, όπως η Βουλή και το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η παρουσία των στρατιωτών θα αποδεσμεύσει 1.000 ένοπλους αστυνομικούς, που θα αρχίσουν περιπολίες ανά το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, χαρακτηρίζοντας τον δράστη «στρατιώτη του χαλιφάτου».

Αν και οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν διαμηνύσει πως η σύνδεση του καμικάζι με το ISIS δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχουν αποδεδειγμένοι δεσμοί του Αμπεντί με το ISIS.
Πηγή: skai.gr