Κλείσιμο

«Δίκτυο» βλέπουν οι βρετανικές Αρχές πίσω από την επίθεση στο Μάντσεστερ

Πεπεισμένες ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων στο Μάντσεστερ ήταν μέλος ενός «δικτύου» είναι πλέον οι βρετανικές Αρχές, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής της Αστυνομίας του Ευρύτερου Μάντσεστερ.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως ερευνούμε ένα δίκτυο», δήλωσε ο διοικητής Ιάν Χόπκινς, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Έως τώρα έχουν τεθεί υπό κράτηση τέσσερις ύποπτοι που πιστεύεται ότι συνδέονται με το χτύπημα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζουν τις βρετανικές Αρχές είναι η χρήση ενός ισχυρού αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην επίθεση στο Μάντσεστερ, κάτι που σημαίνει ότι το δίκτυο που στήριζε τον δράστη μπορεί να περιλαμβάνει παρασκευαστή βομβών.

Το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο, το «κρίσιμο», που σημαίνει ότι πιστεύεται πως επίκειται νέα τρομοκρατική επίθεση. Η αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού ενεργοποίησε το σχέδιο τοποθέτησης ένοπλων στρατιωτών για τη φύλαξη σημαντικών τοποθεσιών, όπως η Βουλή και το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο καμικάζι έχει ταυτοποιηθεί
ως ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί, βρετανός πολίτης λιβυκής καταγωγής. Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ σημείωσε το πρωί ότι ο Αμπεντί φαίνεται να είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Λιβύη.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, χαρακτηρίζοντας τον δράστη «στρατιώτη του χαλιφάτου».

Αν και οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν διαμηνύσει πως η σύνδεση του καμικάζι με το ISIS δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχουν αποδεδειγμένοι δεσμοί του Αμπεντί με το ISIS.
Πηγή: skai.gr