«Εκατό φορτηγά» με εφόδια έχουν στείλει οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας

Περίπου 100 φορτηγά με οπλισμό και προμήθειες έχουν στείλει το τελευταίο οκταήμερο οι Ηνωμένες Πολιτείες στους κούρδους αντάρτες της Συρίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αμερικανική πλευρά.

Στις αρχές Μαΐου η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εξοπλίσει απευθείας τους κούρδους μαχητές της οργάνωσης YPG προκειμένου να τους υποστηρίξει στην προσπάθεια απελευθέρωσης της πόλης Ράκα, άτυπης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία θεωρεί τους αντάρτες τρομοκράτες και απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Τα φορτηγά φέρεται να μεταφέρουν καύσιμα, πυρομαχικά, κατασκευαστικά υλικά και θωρακισμένα οχήματα.

Το κομβόι φέρεται να εθεάθη στην πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, όπου υπάρχει ισχυρή κουρδική παρουσία. Στη συνέχεια άρχισε να κινείται προς τα περίχωρα της Ράκα.

Η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν το YPG τέθηκε επί τάπητος κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα.

Μολονότι ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση ισχυρών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, απέφυγε να στηρίξει το αίτημα Ερντογάν για διακοπή της αποστολής όπλων στους Κούρδους.
Πηγή: skai.gr