Κλείσιμο

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το Μάντσεστερ - αμφιβάλλουν οι ΗΠΑ

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, μέσω τηλεγραφήματος που εκδόθηκε στο προπαγανδιστικό πρακτορείο της οργάνωσης, το Amaq.

Οι βρετανικές Αρχές δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί όσον αφορά την ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές. Ωστόσο, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Νταν Κόουτς δήλωσε στο Κογκρέσο ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει τη σύνδεση του ISIS με το χτύπημα.

Στο τηλεγράφημα του Amaq, οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν το δράστη «στρατιώτη του χαλιφάτου» που χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Οι βρετανικές Αρχές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του βομβιστή, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο καμικάζι ήταν Βρετανός ή γεννημένος στην Βρετανία.

Δίνοντας έντονα θρησκευτικό τόνο, το ISIS ισχυρίζεται ότι σκότωσε 30 «σταυροφόρους» και τραυμάτισε ακόμα 70. Σύμφωνα με τον επίσημο έως τώρα απολογισμό, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 59 τραυματίστηκαν, ενώ παράλληλα ακόμα υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι.

Στόχος της επίθεσης
ήταν ποπ συναυλία την οποία παρακολουθούσαν πολλά παιδιά και νέοι. Οι τζιχαντιστές κάνουν λόγο για «ξεδιάντροπο» συναυλιακό χώρο και ισχυρίζονται ότι στοχοθέτησαν «συγκέντρωση σταυροφόρων».



Η οργάνωση απειλεί μάλιστα με περαιτέρω επιθέσεις, που θα είναι ακόμα πιο σκληρές «για τους λάτρεις του Σταυρού και τους συμμάχους τους».

Ένας 23χρονος άνδρας έχει συλληφθεί σχετικά με την επίθεση, χωρίς να είναι γνωστός ο ρόλος που μπορεί να διαδραμάτισε.

Λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδος βρετανοί πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη στην περιοχή του Φάλοουφιλντ, στο νότιο Μάντσεστερ, που φαίνεται να συνδέεται με τις αντιτρομοκρατικές έρευνες.
Πηγή: skai.gr