Μέι: Πιστεύουμε ότι ξέρουμε την ταυτότητα του τρομοκράτη του Μάντσεστερ

Οι βρετανικές Αρχές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του «μοναδικού» βομβιστή αυτοκτονίας που αιματοκύλισε συναυλία στην πόλη του Μάντσεστερ χθες το βράδυ, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά την πρώτη σύσκεψη κυβερνητικής ομάδας έκτακτης ανάγκης Cobra.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο καμικάζι ήταν Βρετανός ή γεννηθείς στη Βρετανία.

Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζοντας ότι στοχοθέτησε συγκέντρωση «σταυροφόρων». Ένας 23χρονος έχει συλληφθεί σχετικά με την επίθεση.

Το χτύπημα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 αθώους, ανάμεσά τους αδιευκρίνιστο αριθμό παιδιών. Τα ταυτοποιημένα θύματα είναι ένα κορίτσι οκτώ ετών και μία 18χρονη κοπέλα. Ο καμικάζι σκοτώθηκε επί τόπου.

Πενήντα-εννέα είναι οι τραυματίες και νοσηλεύονται σε οκτώ νοσοκομεία του Ευρύτερου Μάντσεστερ. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται 12 παιδιά κάτω των 16 ετών.

Όπως είπε η κ. Μέι, ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν πολλοί που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Προσέθεσε ότι ο τρομοκράτης πυροδότησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό του μετά τη λήξη της συναυλίας, κοντά σε μία από τις εξόδους της αρένας, επιδιώκοντας να προκαλέσει τις μέγιστες δυνατές απώλειες.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι για την ώρα το επίπεδο συναγερμού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αμετάβλητο στο «σοβαρό» (severe), που σημαίνει ότι τρομοκρατικές επιθέσεις θεωρούνται πολύ πιθανές.

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό θα επανεξεταστεί τις επόμενες ώρες, ενώ εντός της ημέρας θα υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη της ομάδας Cobra υπό την προεδρία της.

Η κ. Μέι διαμήνυσε ότι η επίθεση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία πράξη «δειλίας», υπογραμμίζοντας όμως ότι ο δράστης δεν πρόκειται να κάμψει το ηθικό και το πνεύμα του βρετανικού λαού.

Τόνισε πως η δειλία του δράστη συγκρούστηκε με τη γενναιότητα των σωμάτων ασφαλείας και των σωστικών συνεργείων, και αυτές οι εικόνες αυτοθυσίας είναι που πρέπει να μείνουν στην μνήμη του λαού.
Πηγή: skai.gr