Κλείσιμο

Όγδοη βδομάδα ταραχών στη Βενεζουέλα - τουλάχιστον 48 οι νεκροί

Την όγδοη εβδομάδα τους διανύουν πλέον οι αντικυβερνητικές ταραχές στη Βενεζουέλα, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει πλέον τουλάχιστον τους 48 και χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη πως η κρίση θα καταλαγιάσει σύντομα.

Σήμερα Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλόγων γιατρών, στον απόηχο των τεράστιων κινητοποιήσεων του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Καράκας και τη δυτική πόλη του Σαν Κριστομπάλ, όπου εκτιμάται ότι βάδισαν περίπου 200.000 διαδηλωτές.

Τα επεισόδια έλαβαν παράξενη τροπή χθες Κυριακή, όταν όχλος περίπου 100 ανθρώπων πυρπόλησε έναν άνδρα στο Καράκας, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο προσπάθησε να αξιοποιήσει πολιτικά το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι το θύμα δέχτηκε επίθεση επειδή φώναξε ότι ήταν φιλοκυβερνητικός («τσαβίστα»). Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε διεθνή πρακτορεία ότι το θύμα ήταν ληστής.

Η Βενεζουέλα βιώνει χρόνια οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, υπερπληθωρισμό και ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών.

Οι αντικυβερνητικοί ζητούν παραίτηση του κ. Μαδούρο και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τον πρόεδρο από την πλευρά του να ισχυρίζεται ότι οι κινητοποιήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόπειρα πραξικοπήματος με τη στήριξη ξένων δυνάμεων.
Πηγή: skai.gr