Τραμπ: Ποτέ δεν ανέφερα το Ισραήλ στους Ρώσους στο Λευκό Οίκο

Αρνείται ο Ντόναλντ Τραμπ ότι ανέφερε το Ισραήλ στη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με δύο κορυφαίους ρώσους διπλωμάτες, επιχειρώντας να μειώσει την πίεση που δέχεται λόγω δημοσιευμάτων που τον θέλουν να αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες που εξέθεταν στη Μόσχα τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες του Τελ Αβίβ.

«Ποτέ δεν ανέφερα τη λέξη ή το όνομα Ισραήλ, ποτέ δεν το ανέφερα κατά τη διάρκεια της αυτής συνομιλίας [με τους Ρώσους]. Όλοι λένε ότι το έκανα. Οπότε έχετε κάνει λάθος», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Τραμπ έχει παραδεχτεί ότι μοιράστηκε «δεδομένα» με τους Ρώσους στο Λευκό Οίκο, πριν δύο εβδομάδες, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες.

Μιλώντας στο πλευρό του κ. Τραμπ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι «εξαιρετική» και διανύει την καλύτερη περίοδο στην ιστορία, απορρίπτοντας έτσι τις ανησυχίες πως οι ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα θέτουν σε κίνδυνο τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πάντως ότι κανένα δημοσίευμα δεν υποστήριζε ότι ο κ. Τραμπ ανέφερε συγκεκριμένα το Ισραήλ ως πηγή των πληροφοριών που μοιράστηκε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και τον πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ. Η αιχμή των δημοσιευμάτων είναι ότι τα στοιχεία που έδωσε θα επέτρεπαν στους δύο αξιωματούχους να εννοήσουν ότι αναφερόταν σε ισραηλινές πληροφορίες.

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και το Τείχος των Δακρύων.

Ο κ. Τραμπ βρίσκεται στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων, για να προωθήσει την ειρήνη ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς.
Πηγή: skai.gr