Υπαναχώρηση της Μέι από τον αμφιλεγόμενο «φόρο άνοιας» εν μέσω πτώσης στις δημοσκοπήσεις

Σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη αναστροφή» από το αμφιλεγόμενο σχέδιο των Συντηρητικών για τις αλλαγές στην εξ ιδίων πόρων χρηματοδότηση της κοινωνικής περίθαλψης όσων χρειάζονται νοσηλεία στο σπίτι τους προέβη η Τερέζα Μέι.

Το μανιφέστο των Συντηρητικών μόλις πριν από τέσσερις ημέρες πρότεινε ότι ο κάθε πολίτης που έχει ανάγκη τέτοιας φροντίδας λόγω κάποιας εκφυλιστικής ασθένειας θα καλύπτει εξ ιδίων πόρων το κόστος μέχρι η περιουσία του να πέσει στις 100.000 λίρες.

Το ποσό αυτό είναι μεν τετραπλάσιο από το ισχύον όριο, ωστόσο για πρώτη φορά στην περιουσία του ασθενούς για τους σκοπούς της κάλυψης αυτής της νοσηλευτικής δαπάνης θα συνυπολογίζεται η αξία του σπιτιού του. Αν και όπως τονίζεται κανείς δε θα υποχρεώνεται να πουλά το σπίτι του όσο ζει, η πρόταση σημαίνει ότι μετά θάνατον το σπίτι μπορεί να περιέρχεται στην ιδιοκτησία του κράτους.

Το μέτρο αυτό είχε χαρακτηριστεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από μεγάλη μερίδα του Τύπου ως «φόρος άνοιας».

Από το Ρέξαμ της Ουαλίας όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας η κα Μέι είπε ότι θα καθοριστεί μέσα από διαβουλεύσεις ένα ανώτατο όριο στο ποσό που θα καλείται να καταβάλλει ο κάθε ασθενής.

Παρά το γεγονός ότι η κα Μέι έσπευσε να σημειώσει ότι «τίποτα δεν αλλάζει» στο σχεδιασμό της για την κοινωνική περίθαλψη, οι παρόντες δημοσιογράφοι επισήμαναν με επίμονες ερωτήσεις ότι στο μανιφέστο δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ανώτατο όριο δαπανών για την κοινωνική περίθαλψη.

Το συμπέρασμα των πολιτικών σχολιαστών είναι ότι η κυβερνητική παράταξη αποφάσισε να υπαναχωρήσει από την αρχική της πολιτική λόγω της μείωσης της διαφοράς από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου, τις πρώτες μετά από τις παρουσιάσεις των μανιφέστων των μεγάλων κομμάτων.

Σύμφωνα με αυτές οι Εργατικοί έχουν κλείσει την ψαλίδα από τους Συντηρητικούς ακόμα και σε μονοψήφιο ποσοστό (9%). Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά από την κήρυξη των πρόωρων εκλογών πριν από περίπου ένα μήνα η διαφορά στην πρόθεση ψήφου υπέρ του κόμματος της Τερέζα Μέι ξεπερνούσε το 20%.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο