Βόρεια Κορέα: Εντός πυραυλικής ακτίνας η Χαβάη και η Αλάσκα

Η πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα ακολουθεί την βαλλιστική δοκιμή της προηγούμενης Κυριακής, που έθεσε την Χαβάη και την Αλάσκα εντός του δραστικού βεληνεκούς των πυραύλων, όπως υποστήριξε το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA).

Οι ειδικοί στην πυραυλική τεχνολογία τονίζουν πως η αξιοποίηση τεχνολογίας στερεού καυσίμου και κινούμενων εκτοξευτήρων καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό των σημείων εκτόξευσης, όπως και τις προετοιμασίες που προηγούνται.

«Για λόγους αμυντικής σκοπιμότητας οι πύραυλοι στερεού καυσίμου έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ήδη εφοδιασμένοι με καύσιμο και μπορούν να εκτοξευτούν άμεσα μετά τη μεταφορά τους στην τοποθεσία εκτόξευσης», έγραψε ο Ντέιβιντ Ράιτ που συνδιευθύνει το πρόγραμμα παγκόσμιας ασφάλειας (Global Security Program) στην επιστημονική ένωση (Union of Concerned Scientists) που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κατασκευή πυραύλων στερεού καυσίμου μεγάλης ακτίνας δράσης είναι δύσκολη, τονίζοντας ότι για χώρες όπως η Γαλλία και η Κίνα απαιτήθηκαν δεκαετίες προκειμένου να περάσουν από τους πυραύλους μεσαίας ακτίνας δράσης στους πυραύλους μακράς ακτίνας δράσης.

Μια τέτοια αναβάθμιση στην Βόρεια Κορέα δεν θα επιτευχθεί άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου είναι δυνατή, τόνισε ο Ράιτ.

Αξιωματούχος που ταξιδεύει μαζί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ενημερώθηκε για την τελευταία εκτόξευση, τονίζοντας ότι ο τελευταίος πύραυλος είχε μικρότερη ακτίνα δράσης από τους πυραύλους των τριών προγενέστερων δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διεμήνυσε ότι τα μέτρα οικονομικής και διπλωματικής πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας θα συνεχιστούν.

Σεούλ: Δεν επιθυμούμε επιδείνωση των διμερών σχέσεων


Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει με ευελιξία ζητήματα ουσιαστικής σημασίας για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, όπως, το ζήτημα των πολιτικών ανταλλαγών, επιδεικνύοντας διάθεση ενός πνεύματος διαλόγου με την Πιονγιάνγκ.

Ο υπουργός Ενοποίησης, Λι Ντακ-χαένγκ δήλωσε στην διάρκεια ενημέρωσης ότι ζωτικά θέματα διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών ανταλλαγών, θα επανεξεταστούν εντός του πλαισίου των κυρώσεων που εφαρμόζει η διεθνής κοινότητα κατά της Βόρειας Κορέας.

Όπως τόνισε ο Λι στους δημοσιογράφους ότι η περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων δεν είναι επιθυμητή, στο πλαίσιο επίτευξης της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο.
Πηγή: skai.gr