Ο Χαμενεΐ προτρέπει τους Ιρανούς να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στο Ιράν και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θέλησε να δώσει «πρώτος το παράδειγμα». Στις 8 το πρωί, μόλις άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα ο Χαμενεΐ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του επιτελείου του προσήλθε στο εκλογικό κέντρο της περιοχής που μένει, που είναι μία από τις πιο ασφαλής συνοικίες στην καρδιά της Τεχεράνης.

Αφού ψήφισε, ο Χαμενεΐ χαιρέτισε τους ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι για να εισέλθουν νωρίτερα στο εκλογικό κέντρο υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Figaro στην Τεχεράνη, σε εκτενή σωματική έρευνα.

«Ευχαριστώ τον Θεό γι 'αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Χαμενεΐ ντυμένος με το μακρύ μαύρο abba, τον μανδύα που φορούν οι σιίτες μουλάδες, το keffieh, ένα γκριζόλευκο μαντίλι γύρω από τον λαιμό, και στο κεφάλι το τουρμπάνι που φορούν οι seyyed, οι «απόγονοι του προφήτη».

Ο Αλί Χαμενεΐ, που είχε διατελέσει και πρόεδρος της χώρας από το 1981 έως το 1989, διεμήνυσε στους 55 εκατομμύρια συμπολίτες τους που καλούνται να εκλέξουν σήμερα τον επόμενο πρόεδρό τους, ότι «η μοίρα τους βρίσκεται στα χέρια τους». 

Ο 77χρονος Χαμενεΐ, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πηγές πάσχει από καρκίνο του προστάτη, εμφανίστηκε σε σχετικά καλή κατάσταση.

Ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο συντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, αναφέρθηκε ως πιθανός διάδοχος του. Όμως ο Ραϊσί δεν είναι το φαβορί αυτών των κρίσιμων εκλογών για την πορεία του καθεστώτος, δύο χρόνια μετά την επανένταξή του στη διεθνή κοινότητα, έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015 .

Ενώ πολλοί Ιρανοί επιθυμούν περαιτέρω άνοιγμα προς τον κόσμο που εγκαινίασε ο Χασάν Ροχανί, άλλοι αντιθέτως επικρίνουν την έλλειψη οικονομικών οφελών από αυτή τη συμφωνία και την υπερβολική «υπακοή» προς τη Δύση.

Ο Αλί Χαμενεΐ δεν έκρυψε τη προτίμησή του προς τον Εμπραχίμ Ραϊσί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν από το απόγευμα του Σαββάτου.

Τον Οκτώβριο του 1981 έγινε ο πρώτος κληρικός που καταλάμβανε το προεδρικό αξίωμα και κέρδισε ξανά τις προεδρικές εκλογές, το 1985.

Μετά το θάνατο του στενού του συνεργάτη Αγιατολλάχ Χομεϊνί, το 1989, έγινε θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν και εισήγαγε τους προσωπικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο στην ισλαμική χώρα.
Πηγή: skai.gr