Κλείσιμο

Απομάκρυνση του «φιλο-κούρδου» απεσταλμένου των ΗΠΑ ζητά η Τουρκία

Στην καταγγελία ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολυεθνική συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους προσφέρει στήριξη στους κούρδους αντάρτες της Συρίας (YPG) προέβη η Τουρκία, ζητώντας την αντικατάστασή του.

«Ο Μπρετ ΜακΓκούρκ οπωσδήποτε δίνει ξεκάθαρη στήριξη στο PKK και το YPG», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Θα ήταν επωφελές εάν τον αντικαθιστούσαν».

Η δήλωση Τσαβούσογλου ουσιαστικά δίνει συνέχεια στην αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον όσον αφορά τη δράση των Κούρδων της Συρίας.

Οι ΗΠΑ θεωρούν το YPG πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά του ISIS και πριν λίγες εβδομάδες αποφάσισαν να το εξοπλίσουν, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Ράκα από τους τζιχαντιστές. Αντίθετα η Τουρκία αντιλαμβάνεται τους κούρδους μαχητές της Συρίας ως παρακλάδι του PKK και τρομοκράτες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια.

Το θέμα των Κούρδων της Συρίας βρέθηκε στο επίκεντρο της προχθεσινής πρώτης συνάντησης του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: skai.gr