Νέες βαριές καταγγελίες για προεδρική διαφθορά στη Βραζιλία

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του βρίσκεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μιχέλ Τέμερ, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας O Globo που τον θέλει να υποστηρίζει την πληρωμή μιζών ώστε να εξαγοραστεί η σιωπή κομβικού μάρτυρα στην τεράστια υπόθεση διαφθοράς γύρω από την κρατική ενεργειακή εταιρεία Petrobras.

Το δημοσίευμα, αν και ανεπιβεβαίωτο, προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ μέλη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ζητήσουν την αποπομπή του κ. Τέμερ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο εν λόγω μάρτυρας είναι ο πρώην πρόεδρος της κάτω Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, πρώην σύμμαχος του κ. Τέμερ, ο οποίος τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Ο κ. Κούνια ήταν ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς στη Βραζιλία πριν τη σύλληψή του και ηγήθηκε της πολιτικής καμπάνιας για την αποπομπή της τέως προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, την οποία διαδέχτηκε ο κ. Τέμερ.

Το γραφείο του κ. Τέμερ διέψευσε το δημοσίευμα της O Globo, αντιτείνοντας πως ο πρόεδρος «ουδέποτε ζήτησε πληρωμές για να εξασφαλιστεί η σιωπή του πρώην βουλευτή Εντουάρντο Κούνια».

Η προεδρία επιβεβαίωσε τη συνάντηση του προέδρου με τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζόσλεϊ Μπατίστα, ο οποίος, σύμφωνα με την O Globo, ήταν ο άνθρωπος που τον ενημέρωσε για μίζες προς τον κ. Κούνια. Διευκρίνισε όμως ότι κατά το ραντεβού δεν ειπώθηκε τίποτε επιβλαβές για τον πρόεδρο.
Πηγή: skai.gr