Κλείσιμο

Σε αποζημίωση-μαμούθ 404 εκ. ευρώ «καταδικάστηκε» ο Μπερνάρ Ταπί

Αποζημίωση 404 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα Credit Lyonnais ο γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί, στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου όπου ενεπλάκη παλαιότερα και η σημερινή διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη και ελήφθη από το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, το Cour de Cassation.

Το περίφημο σκάνδαλο Ταπί χρονολογείται από το 1993, όταν ο ιδιόρρυθμος μεγιστάνας πούλησε στην Credit Lyonnais το μερίδιο που κατείχε στην εταιρεία Adidas προκειμένου να ενταχθεί στην Σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν.

Στη συνέχεια όμως, ο κ. Ταπί μήνυσε την τράπεζα, υποστηρίζοντας πως τον εξαπάτησε καθώς υποτίμησε την αξία της Adidas.

Το 2008, με τον Ταπί να έχει αλλάξει πολιτικές συμμαχίες και να υποστηρίζει τον δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η τότε υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ επενέβη και ζήτησε την επίλυση της διαμάχης μέσω διαιτησίας. Η διαδικασία δικαίωσε τον κ. Ταπί, ο οποίος έλαβε αποζημίωση 404 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους.

Ωστόσο, όλα ανατράπηκαν το Δεκέμβριο του 2015, όταν εφετείο αποφάσισε πως ο κ. Ταπί πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα της αποζημίωσης. Το Cour de Cassation επικύρωσε την εν λόγω απόφαση.

Η κ. Λαγκάρντ έχει κριθεί ένοχη για αμέλεια λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση Ταπί, όμως δεν της επιβλήθηκε καμία ποινή, ούτε θα αναγραφεί οτιδήποτε στο ποινικό της μητρώο.
Πηγή: skai.gr