Σκληρό Brexit και αξιοκρατία στο επίκεντρο του μανιφέστου των Συντηρητικών

Τις θέσεις που έχει διατυπώσει η Τερέζα Μέι υπέρ του χαρακτηριζόμενου «σκληρού» Brexit, με έξοδο από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση επιβεβαιώνει το μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος που παρουσίασε η Πρωθυπουργός από το Χάλιφαξ της βορειοανατολικής Αγγλίας ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Το μανιφέστο σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους αναμένεται να είναι σκληρές και επαναλαμβάνει τη θέση ότι η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μία «κακή» συμφωνία.

Το Συντηρητικό Κόμμα επαναλαμβάνει επίσης τη δέσμευση για μείωση του ετήσιου καθαρού αριθμού των μεταναστών προς τη χώρα σε δεκάδες χιλιάδες. Ο συγκεκριμένος στόχος έχει δεχθεί επικρίσεις ως αντιπαραγωγικός και απίθανος να επιτευχθεί, την ώρα που πέρυσι ο καθαρός αριθμός των νέων μεταναστών στη χώρα ξεπέρασε τις 270.000.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής οι αναφορές που γίνονται στο μανιφέστο είναι γενικές και επικεντρώνονται κυρίως στο πώς θα διαμορφωθεί ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στο παγκόσμιο σκηνικό μετά από το Brexit. Στο πλαίσιο αυτό έχει αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά που υπήρχε στο μανιφέστο του 2015 περί στήριξης στις προσπάθειες των Κυπρίων για ειρηνική και διαρκή λύση ώστε να επανενωθεί το νησί τους, όπως επίσης και άλλες αναφορές σε συγκεκριμένες χώρες.

Τη μεγαλύτερη κριτική μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει η πρόταση στο μανιφέστο για ακύρωση του ανώτατου ορίου στο κόστος της κοινωνικής περίθαλψης για ηλικιωμένους που θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι (θα διαμορφωνόταν στις 72.000 λίρες το χρόνο το 2020).

Σύμφωνα με το μανιφέστο, μάλιστα, στην περιουσία του δικαιούχου κοινωνικής περίθαλψης θα συνυπολογίζεται για πρώτη φορά το σπίτι του, κάτι που σημαίνει ότι μετά θάνατο αν δεν έχει αποπληρωθεί το κόστος της περίθαλψης το σπίτι θα μπορούσε να περάσει στην ιδιοκτησία του δημοσίου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο οποιοσδήποτε δικαιούχος δε θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει οφειλές έναντι υπηρεσιών κοινωνικής περίθαλψης όταν η περιουσία του πέφτει στο κατώτατο όριο των 100.000 λιρών, ένα κατώτατο όριο που έχει υπερτετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το ισχύον αντίστοιχο όριο.

Όπως είπε η κα Μέι παρουσιάζοντας το μανιφέστο, το περιεχόμενό του αποτελεί το πορτρέτο του είδους της χώρας που η ίδια θέλει να είναι η Βρετανία μετά από το Brexit. Όπως πρόσθεσε, «πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βγει πιο δυνατό, πιο δίκαιο και με μεγαλύτερη ευημερία, (…) μια χώρα με μεγαλύτερη αξιοκρατία όπου ο καθένας μπορεί να φτάσει όσο μακριά του επιτρέπει το ταλέντο, η δουλειά και η καρδιά του».

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών επισημαίνουν ότι μια σειρά μέτρων και προθέσεων της Πρωθυπουργού Μέι δείχνουν πως έχει ως σκοπό να καταλάβει τον κεντρώο χώρο στη Βρετανία, αξιοποιώντας τη στροφή των Εργατικών υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν προς τα αριστερά.

Το μανιφέστο τονίζει ότι μια νέα κυβέρνηση Συντηρητικών θα κυβερνήσει με τρόπο που θα προασπίζεται τις «καθημερινές, εργαζόμενες οικογένειες» και τονίζει ότι το κράτος πρέπει να παίζει ενεργό ρόλο επεμβαίνοντας στην αγορά όταν αυτή δυσλειτουργεί, στο πλαίσιο μίας «σύγχρονης βιομηχανικής στρατηγικής».

Ως πέντε «μεγάλες προκλήσεις» για την επόμενη κυβέρνηση ορίζονται: η ανάγκη για μία δυνατή οικονομία, η διαδικασία του Brexit και οι παγκόσμιες αλλαγές, οι συνεχιζόμενες κοινωνικές διαιρέσεις, το δημογραφικό πρόβλημα και η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Νεότερη δημοσκόπηση της Ipsos Mori για λογαριασμό της Evening Standard, εξάλλου, δείχνει σημαντική ενίσχυση για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχουν κερδίσει οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και καταγράφουν 34% στην πρόθεση ψήφου. Παρόλα αυτά, έστω και ψαλιδισμένο, το προβάδισμα των Συντηρητικών παραμένει μεγάλο, καθώς συγκεντρώνουν 49% στην πρόθεση ψήφου. Στο μισό έχει μειωθεί το ποσοστό υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, από 14% σε 7%.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο