Κλείσιμο

Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ μετά από έξι μήνες ακυβερνησίας

Διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Σεργκέι Ιβανόφ στον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζόραν Ζάεφ, εγείροντας ελπίδες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου, σχεδόν έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Έως τώρα ο κ. Ιβανόφ αρνούνταν να δώσει εντολή στον κ. Ζάεφ, με το επιχείρημα ότι η συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με πολιτικές δυνάμεις της αλβανικής μειονότητας θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία της χώρας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Ζαέφ υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο γραπτή δέσμευση ότι η πολιτική συμμαχία που έχει συγκροτήσει δεν πρόκειται να υπονομεύσει τη συνταγματική τάξη. «Το εμπόδιο για να δοθεί διερευνητική εντολή έχει πλέον αφαιρεθεί», είπε στη συνέχεια ο κ. Ιβανόφ.

Ο πρόεδρος προσέθεσε πως αναμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης εντός 10 ημερών.

Σημειώνεται πως στις αρχές Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ζάεφ.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται ουσιαστικά σε καθεστώς ακυβερνησίας από τα τέλη του 2015, όταν ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς οδήγησε στην πτώση της εθνικιστικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επανειλημμένα καλέσει τον κ. Ιβάνοφ να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη και να δώσει διερευνητική εντολή στον κ. Ζάεφ, ο οποίος άλλωστε είχε καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία στη Βουλή.

Την ανάθεση διερευνητικής εντολής στον κ. Ζάεφ χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πρόκειται για βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και το σωστό πράγμα να γίνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: skai.gr