Ενημέρωση της σουηδικής εισαγγελίας για τις εξελίξεις στη υπόθεση Ασάνζ

Συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι θα δώσει την Παρασκευή η σουηδική εισαγγελία που έχει αναλάβει την έρευνα των κατηγοριών για βιασμό οι οποίες έχουν διατυπωθεί σε βάρος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, για να ενημερώσει σχετικά με την έρευνα που διαρκεί από το 2010.

Η συνέντευξη θα προηγηθεί της εξέτασης της νέας προσφυγής εκ μέρους του Ασάνζ εναντίον του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

«Στις 19 Μαΐου το αργότερο, η εισαγγελία θα διαβιβάσει στο δικαστήριο της Στοκχόλμης αίτημα για να φυλακισθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ. Οι συνήγοροι του Ασάνζ ζήτησαν από το δικαστήριο αυτό να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης», αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Ο 45χρονος Αυστραλός Ασάνζ έχει καταφύγει από τον Ιούνιο 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει αυτό το ένταλμα σύλληψης που η βρετανική αστυνομία σκοπεύει να εφαρμόσει μόλις ο Ασάνζ βγει από την πρεσβεία.

Ο ιδρυτής του Wikileaks αρνείται τον βιασμό για τον οποίο τον κατηγορεί μια νεαρή Σουηδέζα και καταγγέλλει έναν ελιγμό ώστε να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να διωχθεί για τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Ο Ισημερινός απαιτεί από τη σουηδική δικαιοσύνη είτε να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ είτε να εγκαταλείψει τις διώξεις εναντίον του. «Χωρίς επίσημη κατηγορία, η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με αυθαίρετη κράτηση», είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού σε επιστολή που είχε απευθύνει στις 8 Μαΐου στη σουηδική κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr