Σεούλ: Το πυραυλικό πρόγραμμα του Κιμ προχωρά «ταχύτερα του αναμενομένου»

Το πυραυλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας προοδεύει ταχύτερα του αναμενομένου, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νοτίου Κορέας, στον απόηχο της επιτυχημένης πυραυλικής δοκιμής που πραγματοποίησε την Κυριακή το απομονωμένο κράτος.

Μιλώντας στη Βουλή στη Σεούλ, ο Χαν Μιν-κοο δήλωσε πως το βαλλιστικό βλήμα ήταν μεσαίου βεληνεκούς, δηλαδή με ακτίνα δράσης έως 4.000 χιλιόμετρα, αλλά φαίνεται πως ήταν ανώτερο σε σχέση με τον τύπο Masudan που δοκιμάζει ο Βορράς το τελευταίο διάστημα.

Το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε νωρίτερα πως η τελευταία δοκιμή ήταν ένα τεστ για τη δυνατότητα χρήσης «βαριάς πυρηνικής κεφαλής».

Ο Βορράς έχει διαμηνύσει ότι αναπτύσσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι, θεωρητικά, θα του επιτρέψουν να απειλεί με πυρηνικά πλήγματα ακόμα και τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ έχει παρέλθει, προειδοποιώντας μάλιστα ότι είναι διατεθειμένη να θέσει τέλος στα βορειοκορεατικά εξοπλιστικά προγράμματα ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταστήσει στη Νότια Κορέα το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD και έχουν στείλει στην περιοχή μία αεροναυτική δύναμη κρούσης με αιχμή το αεροπλανοφόρο Carl Vinson. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ημιεπίσημου νοτιοκορεατικού πρακτορείου Yonhap, το διάστημα παραμονής του Carl Vinson παραμένει ανοιχτό.

Σήμερα Τρίτη αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συναντήθηκαν με νοτιοκορεάτες ομολόγους τους και επαναβεβαίωσαν πως επιδιώκουν τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό του Βορρά, όπως μεταδίδει το Yonhap.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να αναζητήσουν νέους και πρακτικούς τρόπους για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Πηγή: skai.gr