Μακρόν προς Μέρκελ: «Όχι» ευρω-ομόλογα για τα χρέη του παρελθόντος, αλλά…

Αντίθετος στην ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων για την κάλυψη χρεών του παρελθόντος που έχουν συσσωρεύσει τα μέλη της ευρωζώνης εμφανίστηκε κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινών πρωτοβουλιών για τη χρηματοδότηση μελλοντικών πρότζεκτ.

«Δεν είμαι υπέρμαχος της αμοιβαιοποίησης των χρεών του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μακρόν ωστόσο διευκρίνισε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναλογιστεί «μηχανισμούς» που θα υποστηρίζουν μελλοντικά επενδυτικά σχέδια, στο πλαίσιο μίας βαθύτερης ενοποίησης της νομισματικής ένωσης.
`
Αυτό που χρειάζεται η ζώνη του ευρώ, τόνισε ο κ. Μακρόν, είναι η κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, και συνεπώς ότι θα πρέπει «να σκεφτούμε μέσα ώστε να βάλουμε νέο χρήμα» στην οικονομία, είπε.

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της απέφυγε να ενστερνιστεί την ιδέα αμοιβαίας χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, λέγοντας πως σε κάποια πράγματα δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση ιδεών ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι.

«Είναι όμως από αυτή τη συμβίωση που ίσως μπορεί να γεννηθεί κάτι καλό», είπε η καγκελάριος.
Πηγή: skai.gr