Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία με αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ

Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, μετά τη νέα άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τα γερμανικά στρατεύματα που υπηρετούν στη βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές στην Άγκυρα πως είναι διατεθειμένη να μετακινήσει σε άλλη χώρα τους περίπου 250 γερμανούς στρατιώτες που επί του παρόντος είναι τοποθετημένοι στο Ιντσιρλίκ.

«Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, αλλά παράλληλα θα πρέπει να εξερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις […] και μία από αυτές είναι η Ιορδανία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το νέο τουρκικό μπλόκο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε πως η Ιορδανία προσφέρει «τις καλύτερες συνθήκες» για τη γερμανική αποστολή, προσθέτοντας όμως ότι δεν έχουν αποκλειστεί επιλογές όπως το Κουβέιτ και Κύπρος.

Η γερμανική αποστολή στο Ιντσιρλίκ υποστηρίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Είναι υπεύθυνη για πτήσεις παρακολούθησης των τζιχαντιστών και συνδράμει στον ανεφοδιασμό συμμαχικών αεροσκαφών.

Αν και η αιτία για το νέο τουρκικό μπλόκο δεν είναι γνωστή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι ίσως οφείλεται στην απόφαση του Βερολίνο να εγκρίνει τις αιτήσεις ασύλου που είχαν καταθέσει τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν σε μονάδες του NATO στη Γερμανία.

Οι αιτήσεις ασύλου είχαν γίνει στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία πέρυσι τον Ιούλιο.
Πηγή: skai.gr