Γερμανία: Τοπικές εκλογές - βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τη Γερμανία. Οι ομοσπονδιακές εκλογές είναι βέβαια σε 4 μήνες, όμως από τις σημερινές τοπικές εκλογές στο πολυπληθές γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας θα βγουν πολλά συμπεράσματα για την εκλογική δύναμη των κομμάτων και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ονομάζονται και «μικρές ομοσπονδιακές εκλογές».

Χρέη «ελληνικών διαστάσεων»

Η Ρηνανία - Βεστφαλία θεωρείται προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Τα 50 τελευταία χρόνια αναδείχθηκε πρωθυπουργός από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα μόνο μια φορά. Το κρατίδιο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, παρομοιάζεται με γίγαντα. Ένας στους πέντε γερμανούς ψηφοφόρους μένει εδώ. Παρά το ότι θα κλείσει του χρόνου και το τελευταίο ορυχείο, ήταν το «σπίτι» της βαριάς βιομηχανίας. Αλλά και σήμερα στο κρατίδιο υπάρχουν οι περισσότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Αλλά τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει αυξηθεί, η εγκληματικότητα επίσης και σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος γίνεται πολύ συχνά λόγος για «ελληνικές συνθήκες».

«Η Ρηνανία - Βεστφαλία με το 22% των κατοίκων της δημιουργεί χρέη όσο το 78% των κατοίκων σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, είναι σωστό για τις επερχόμενες γενεές;», αναρωτήθηκε πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ σε προεκλογική συγκέντρωση. «Εγώ λέω όχι και τονίζω ότι θα πρέπει να αλλάξει, όταν όλα τα υπόλοιπα κρατίδια δημιουργούν λιγότερα χρέη από ότι η Ρηνανία - Βεστφαλία. Κάτι δεν πάει καλά». Αυτό δείχνουν όμως και οι σφυγμομετρήσεις. Η πρωθυπουργός Χανελόρε Κραφτ μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι σε συνεργασία με το κόμμα των Πρασίνων εμφανίζει σημάδια «κόπωσης». Ναι μεν συνεχίζει να συγκεντρώνει μεγάλη συμπάθεια, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται και στα ποσοστά. Στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε 39,1% των ψήφων αφήνοντας με 26,3% πολύ πίσω τους Χριστιανοδημοκράτες.

Δύσκολα για του Σοσιαλδημοκράτες

Αυτή τη φορά ακολουθείται κατά πόδας από τον Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο Άρμιν Λάσετ, επιστήθιο συνεργάτη της Μέρκελ. Κακά νέα για τον Μάρτιν Σουλτς. «Οι άνθρωποι αποφασίζουν την τελευταία στιγμή» υποστηρίζει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών. «Μπορεί επί πέντε χρόνια να είχες επιτυχία στην πολιτική σου και να χάσεις ποσοστά για ένα θέμα τρέχουσας επικαιρότητας. Είναι δύσκολο. Γι αυτό αξίζει τον κόπο προεκλογικός αγώνας μέχρι τέλους».

Έτσι τα βλέμματα της χώρας είναι στραμμένα από το πρωί στη Ρηνανία - Βεστφαλία. Μετά από δύο απανωτές ήττες του SPD στο κρατίδιο του Ζααρ και στο Σλέσβιχ Χολστάιν η σημερινή αναμέτρηση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τον σοσιαλδημοκράτη διεκδικητή της καγκελαρίας. Στην πλευρά των νικητών θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται το κόμμα των Φιλελευθέρων, που αναμένεται να αγγίξει διψήφιο αριθμό ποσοστών. Σε ότι αφορά τη ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στην τοπική βουλή.

Πηγή: Deutsche Welle - Φόλκερ Βάγκενερ/Ειρήνη Αναστασοπούλου