Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Οι αντιδράσεις

Στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την περιοχή Κουσόνγκ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ προχώρησε η Βόρεια Κορέα όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και επιβεβαίωσε και ο αμερικανικός στρατός.

O πύραυλος διένυσε μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων και στην συνέχεια έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων τόνισε πάντως ότι η πτήση αυτού του πυραύλου δεν αφήνει να εννοηθεί πως επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση μετά την ανάληψη του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να έχει καλύτερη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στην κορεατική χερσόνησο ειρηνικά. 

Ο νέος επικεφαλής του Κράτους της Νότιας Κορέας συγκάλεσε σύσκεψη με τους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας όπως ανέφερε εκπρόσωπός του. Καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή και τόνισε ότι τον λυπεί η νέα πρόκληση από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορεί να φανταστεί πως η Ρωσία είναι ευχαριστημένη» με την τελευταία πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, καθώς ο πύραυλος έπεσε πιο κοντά στη Ρωσία απ' ό,τι στην Ιαπωνία, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η εκτόξευση χρησιμεύει ως κάλεσμα προς όλες τις χώρες να εφαρμόσουν ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, προσθέτει ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν το ζήτημα της εκτόξευσης του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Ο Σοτάρο Γιάτσι, κορυφαίος σύμβουλος του Άμπε σε θέματα ασφαλείας, είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, δήλωσε επίσης ο Άμπε στους δημοσιογράφους.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για να απαντήσουμε στην κατάσταση στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους.

Η Κίνα κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση.

«Σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τη χρήση από τη Βόρεια Κορέα τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις. Η Κίνα αντιτίθεται στις παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας εκ μέρους της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται σε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προς το παρόν η κατάσταση στη χερσόνησο είναι περίπλοκη και ευαίσθητη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις».

Την ανησυχία του για την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας εξέφρασε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στο περιθώριο της επίσκεψης του Πούτιν στο Πεκίνο.

Η Γαλλία από την πλευρά της καταδίκασε την εκτόξευση ενώ προειδοποίησε ότι η ασιατική χώρα αποτελεί «σοβαρή απειλή» κατά της παγκόσμιας ασφάλειας, ενώ θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.

«Η Γαλλία καλεί την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί άμεσα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον τερματισμό των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων που αναπτύσσει, με αμετάκλητο τρόπο] τόνισε σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ.

Πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου των Εξωτερικών, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ