Ερντογάν: Θα επιδιώξω μία «νέα αρχή» με τον Τραμπ, παρά το κουρδικό ζήτημα

Την ελπίδα ότι η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη θα ανατρέψει την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εξοπλίσουν τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας και θα αποτελέσει έναυσμα για μία «νέα αρχή» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται την κύρια κουρδική ένοπλη οργάνωση στη Συρία, το YPG, ως τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την εθνική της ασφάλεια. Αντίθετα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους κούρδους μαχητές στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τους Κούρδους οφείλεται σε πολιτικές που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Ομπάμα, τονίζοντας ότι τέτοιες επιλογές έρχονται σε αντίθεση με τα πραγματικά στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα διανύουν μία μεταβατική περίοδο, και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και ευαίσθητοι», προσέθεσε με νόημα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι θα θέσει στον αμερικανό ομόλογό του το τουρκικό αίτημα για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου. Ο 75χρονος ιμάμης ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

«Θα επιδιώξουμε ατό το ζήτημα μέχρι τέλους», τόνισε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσει σχετικά έγγραφα στον αμερικανό πρόεδρο. Συμπλήρωσε πως προσδίδει μεγάλη σημασία στην προσωπική βούληση του κ. Τραμπ.

Ο τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά τη σύνοδο στο Πεκίνο για το κινεζικό επενδυτικό πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Πηγή: skai.gr