Στήριξη στην επανένωση της Κύπρου διατύπωσε ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σε ομιλία του ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου για την εξωτερική πολιτική ότι υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του με θέμα την πολιτική ασφάλειας και άμυνας μίας κυβέρνησης Εργατικών, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι δεν είναι «ειρηνιστής» και ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δικαιολογείται ως «έσχατη λύση». Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τη χρήση στρατιωτικής βίας «υπό το διεθνές δίκαιο», αλλά όχι τις μονομερείς επεμβάσεις σε ξένες χώρες που τείνουν να γίνουν «ρουτίνα».

Ο κ. Κόρμπιν είπε ότι υποστηρίζει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε ειρηνευτικές αποστολές, δίνοντας το παράδειγμα της Κύπρου και του Ανατολικού Τιμόρ.

Σε ερώτηση δε του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδη Ευρυβιάδη για το πώς αντιμετωπίζει ο ηγέτης των Εργατικών το Brexit σε σχέση με τη βρετανική εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, ο κ. Κόρμπιν απάντησε αναφερόμενος και στο Κυπριακό.

Είπε ότι υποστηρίζει την επανένωση του νησιού υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της Βρετανίας όπως προκύπτουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων.

Ως προς το Brexit, τόνισε τη σημασία διατήρησης καλών σχέσεων και συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Κόρμπιν τον χαρακτηρίζουν «απειλή» για την ασφάλεια της χώρας, καθώς επί δεκαετίες έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση έχει αναληφθεί και έχει ξεκαθαρίσει την κατ’ αρχήν αντίθεσή του στη χρήση του αποτρεπτικού πυρηνικού οπλοστασίου της Βρετανίας.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι ως Πρωθυπουργός θα υιοθετούσε μία «σθεναρή» και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που δε θα καθοριζόταν από τις διαθέσεις των ΗΠΑ. «Το να περιμένουμε να δούμε προς ποια κατεύθυνση φυσά ο άνεμος στην Ουάσιγκτον δεν είναι ισχυρή ηγεσία», είπε.

Σε μία ακόμα σαφή αιχμή κατά της Πρωθυπουργού Μέι, το χέρι της οποίας κράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο κατά το ταξίδι της πρώτης στην Ουάσιγκτον λίγο μετά από την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι δε θα υπάρχει κράτημα χεριών με τον Τραμπ εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Επέκρινε εξάλλου την κυβέρνηση Τραμπ για τις «μονομερείς» αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και για την «επιπόλαιη κλιμάκωση» της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Ο αριστερός πολιτικός δεσμεύθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, για την απαγόρευση πώλησης βρετανικών όπλων σε καθεστώτα για τα οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα χρησιμοποιούν παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα. Έκανε επ’ αυτού ιδιαίτερη αναφορά στη στρατιωτική δράση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι θέλει να ενδυναμώσει τα Ηνωμένα Έθνη και να αναμορφώσει τις σχέσεις με τους συμμάχους της Βρετανίας, έχοντας ωστόσο πάντα ως κορυφαία προτεραιότητα την ασφάλεια της χώρας.

Επέκρινε τη συμμετοχή της Βρετανίας σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από το Ιράκ και τη Λιβύη έως το Κοσσυφοπέδιο και τη Σιέρα Λεόνε, σχολιάζοντας ότι η πρακτική «βομβαρδίζουμε πρώτα, συνομιλούμε μετά» έχει αποτύχει, όπως έχει αποτύχει και ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο