Την παράδοση των επίδοξων δολοφόνων του Κιμ απαιτεί η Βόρεια Κορέα

H Βόρεια Κορέα απαίτησε εκ νέου, σήμερα, την παράδοση υπόπτων που «σχεδιάζουν την δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ουν με βιοχημικά όπλα», δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χαν Σονγκ Ριόλ που μίλησε σε ομάδα ξένων διπλωματών και δημοσιογράφων. .

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας υποστήριζε ότι κατάσκοποι της αμερικανικής CIA σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ, απεργάζονταν σχέδιο εξόντωσης της «ανώτατης ηγεσίας» της Πιονγκγιάνγκ με βιοχημικά μέσα.

Η βορειοκορεατική πλευρά ισχυρίζεται ότι εντόπισε πρόσφατα μία ομάδα τρομοκρατών που κατάφερε να διεισδύσει στο έδαφός της, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Νότου, ώστε να δολοφονήσει τον τρίτο μέλος της οικογένειας των Κιμ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντα «πρώτου γενικού γραμματέα του Εργατικού Κόμματος».

Ωστόσο παρά τα στοιχεία που επικαλείται η Βόρεια Κορέα, ασαφής παραμένει ο αριθμός, η τοποθεσία και ο τρόπος δράσης των υπόπτων. Ο Χαν πάντως υπόσχεται να τους «κυνηγήσει σε όλες τις γωνιές της Γης» και να τους τιμωρήσει «ανελέητα». 

Η ένταση την κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, υπό τον φόβο μια έκτης πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ που έχει και στο παρελθόν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, απειλώντας ακόμα και με πυρηνικό χτύπημα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί από την πλευρά της ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία αν η Πιονγγιάνγκ απειλήσει την ασφάλεια των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους στην περιοχή (Ιαπωνία, Νότια Κορέα).

Οι κινήσεις της Πιονγιάνγκ πάντως δεν μένουν χωρίς αντίκτυπο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, η CIA γνωστοποίησε την θεμελίωση ενός κέντρου πληροφοριών, «αφιερωμένου» στις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, που θα συγκεντρώνει κάθε κομμάτι πληροφορίας ώστε να καθορίζεται το μέγεθος της εκάστοτε απειλής του απομονωμένου κράτους.





Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας