Τριγμοί στην κυβέρνηση της Αυστρίας μετά την παραίτηση του αντικαγκελαρίου

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Ράινχολντ Μιτερλέρνερ, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα του και τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν.

Η παραίτηση Μιτερλέρνερ έρχεται εν μέσω έντονων ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων στη Βιέννη και εγείρει σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο παραιτηθείς αντικαγκελάριος απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για το μέλλον της κυβερνώσας συμμαχίας.

Οι επόμενες βουλευτικές κάλπες είναι κανονικά προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Η αποχώρηση Μιτερλέρνερ αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θεωρείται δελφίνος για την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και για το χρίσμα της παράταξης στις επόμενες εκλογές.

Ο ίδιος ο κ. Κουρτς δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για τις επόμενες κινήσεις του. Στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο κ. Μιτερλέρνερ σημείωσε αιχμηρά πως δεν πρόκειται να γίνει ο πολιτικός που απλά ζεσταίνει τη θέση όπου κάθεται.

Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κερν πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν επιδιώκει διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, διαμηνύοντας πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον κ. Κουρτς. «Στόχος μου είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Λαϊκό Κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι νεότερες δημοσκοπήσεις θέλουν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας να προηγείται στην πρόθεση ψήφου.
Πηγή: skai.gr