Πιτέλα σε Άγκυρα: Δεν θα δεχθούμε να γίνει μέλος της ΕΕ αυταρχική χώρα

"Ποτέ δεν θα δεχθούμε μια αυταρχική χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ" δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο ηγέτης της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος μεταβαίνει την Πέμπτη στην Τουρκία για να συναντηθεί με ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

"Θα θέλαμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία. Δυστυχώς, το δημοψήφισμα (σ.σ για την αναθεώρηση του Συντάγματος) που προκήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας έχει αναγκάσει να ζητήσουμε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστούν τώρα οι τροποποιήσεις του Συντάγματος θα αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας " δήλωσε ο Πιτέλα εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε τουρκικά ΜΜΕ.

Ο ιταλός πολιτικός, ο οποίος υποστήριξε στο παρελθόν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι παρότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές που έδωσαν μεγαλύτερες εξουσίες στον Ερντογάν, εντούτοις υποστηρίζει το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τουρκική κυβέρνηση να διερευνήσει τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την ψηφοφορία.

Μάλιστα, ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών θα παραστεί στη δίκη του κούρδου προέδρου του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και θα καλέσει τον Ερντογάν να τον απελευθερώσει μαζί με όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους και δημοσιογράφους.

"Αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν, διότι θέλουμε να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ", δήλωσε ο Πιτέλα.
Πηγή: skai.gr