Τουρκία: Απαράδεκτη η απόφαση ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους της Συρίας

Επίθεση στην κυβέρνηση Τραμπ για την απόφασή της να εξοπλίσει τους κούρδους αντάρτες της βόρειας Συρίας άσκησε η Τουρκία, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Για απαράδεκτη απόφαση που θα έχει συνέπειες έκανε λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT. Είπε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως οι ΗΠΑ θα προτιμήσουν μία τρομοκρατική οργάνωση σε βάρος της στρατηγικής τους σχέσης με την Τουρκία.

«Κάθε όπλο που φτάνει στα χέρια [των Κούρδων της Συρίας]» συνιστά απειλή για την Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μαυροβούνιο, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι η κύρια κουρδική ένοπλη ομάδα στη Συρία, το YPG, δεν είναι τίποτε άλλο παρά επέκταση του PKK, το οποίο λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον αντίθετα ξεχωρίζει το YPG από το PKK.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παράσχουν όπλα στους Κούρδους της Συρίας ώστε να τους υποστηρίξουν στην απελευθέρωση της Ράκα, της de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διακρίνει ανάμεσα στις αραβικές δυνάμεις που στηρίζει στη Συρία και στους Κούρδους, και να επιτρέψει μόνο στους Άραβες να εισέλθουν στη Ράκα.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε πως ο κ. Ερντογάν θα θέσει το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ στην Ουάσιγκτον, η οποία προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

Το YPG από την πλευρά του έχει χαιρετίσει ως «ιστορική» την απόφαση της Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντάς την «σημάδι εμπιστοσύνης».
Πηγή: skai.gr