Ο νέος ηγέτης της Νότιας Κορέας «θα βάλει τάξη» στις σχέσεις με τον Κιμ

Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο φιλελεύθερος δημοκρατικός Μουν Τζάε-ιν, υποσχόμενος στον πρώτο του λόγο ότι θα διευθύνει με τον καλύτερο τρόπο την οικονομία και τις σχέσεις της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα.

Στον πρώτο επίσημο λόγο του ως πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε επίσης ότι θα ήταν πρόθυμος να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Ο κ. Μουν ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα ενοποιήσει μια διχασμένη, λόγω του πρόσφατου σκανδάλου διαφθοράς, χώρα, ορκίστηκε στο Κοινοβουλίου της Σεούλ, μια μέρα μετά την αποφασιστική του νίκη.

Στην ομιλία του, ο κ. Mουν είπε «Θα κάνω ό, τι μπορώ για να οικοδομήσω την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Αν χρειαστεί, θα πάω αμέσως στην Ουάσινγκτον. Θα πάω και στο Πεκίνο και στο Τόκιο, ακόμα και στην Πιονγιάνγκ, υπό τις κατάλληλες συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα για την αμφιλεγόμενη ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Thaad.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη επισήμως σχολιάσει τη νίκη του φιλελεύθερου ηγέτη ούτε τα λεγόμενά του αλλά όπως είχε διαφανεί ο Μουν ήταν ο υποψήφιος της προτίμησής της.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα η ρητορική μεταξύ των ΗΠΑ και της Πιονγκιανγκ.

Τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο ενός προληπτικού επιθετικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών που θα έχει μία τέτοια ενέργεια στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι ο 64χρονος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα ενισχύσει την οικονομία και θα αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων, δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους και καθόρισαν το αποτέλεσμα.
Πηγή: skai.gr