«Ουδέτερη» η πρώτη αντίδραση Σόιμπλε στην εκλογή Μακρόν

«Ουδέτερη» κρίνεται η πρώτη αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας. «Θα συζητήσουμε για την ενίσχυση της Ευρωζώνης με τη νέα γαλλική κυβέρνηση μόλις αυτή σχηματιστεί» δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τη Δευτέρα.

«Ο Μακρόν δεν θα είναι ένας εύκολος φίλος για τη Γερμανία. Δεν πρόκειται να γίνει χειροκροτητής της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν συμμερίζεται τον φετιχισμό του Σόιμπλε στο δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έχει ήδη επικρίνει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας και ζητά μεταρρυθμίσεις στις οποίες το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, όπως μιαν οικονομική και νομισματική ένωση με έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, κοινοτική διαχείριση των χρεών και έναν ενιαίο προϋπολογισμό για την ευρωζώνη. Όλα αυτά είναι αδιανόητα για τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ» σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Η νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές κυριαρχεί στον γερμανικό Tύπο. Έσωσε τη Γαλλία από την καταστροφή, σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. Εξελέγη μεν πρόεδρος, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμη, γράφει το Spiegel.

«Εγκάρδια» τηλεφωνική συνομιλία είχαν πάντως το βράδυ της Κυριακής ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Μακρόν ως πρόεδρος, κάτι που καταδεικνύει και τη σημασία που δίνει στις γαλλογερμανικές σχέσεις.    
Πηγή: skai.gr