Οριακή πρωτιά Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές δείχνει νέα δημοσκόπηση

Την πρώτη θέση στις επερχόμενες γαλλικές βουλευτικές εκλογές, αλλά με πολύ μικρό προβάδισμα, προβλέπεται ότι θα κατακτήσει η παράταξη En Marche! του νεοεκλεγέντος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro και του σταθμού RTL.

Σύμφωνα με την έρευνα, το σχετικά νεότευκτο En Marche! αναμένεται να αποσπάσει το 24% της λαϊκής ψήφου στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που θα λάβει χώρα στις 11 Ιουνίου. Οι κρίσιμοι παράγοντες όμως φαίνεται πως θα είναι η αποχή και οι αναποφάσιστοι, καθότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες, το 46%, δήλωσαν είτε πως δεν θα ψηφίσουν είτε ότι δεν έχουν αποφασίσει.

Οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι ακολουθούν κατά πόδας τον κ. Μακρόν, κερδίζοντας το 22%, ενώ στην τρίτη θέση, με 21%, βρίσκεται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν.

Λίγοι θέλουν αυτοδυναμία Μακρόν

Το αν ο κ. Μακρόν θα μπορέσει να αποκτήσει αυτοδυναμία ή τουλάχιστον ισχυρή παρουσία στην 577μελή Εθνοσυνέλευση θα κριθεί εν πολλοίς στον δεύτερο γύρο, στις 18 Ιουνίου, όμως μόλις το ένα τρίτο (34%) δήλωσε πως θα ήθελε τον κ. Μακρόν να έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Αντίθετα, περίπου ένας στους δύο (49%) είπε πως θα προτιμούσε συνεργασία του En Marche! με κάποιο άλλο κόμμα – η αποκαλούμενη «συγκατοίκηση» στα γαλλικά.

Μάλιστα, το 69% των ερωτηθέντων εκτίμησε πως οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να δώσουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προεδρικές, ενώ μόλις το 18% απάντησε πως οι βουλευτικές κάλπες απλώς θα επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών.

Η λύση της συγκατοίκησης σημαίνει πως ο κ. Μακρόν θα πρέπει να επιλέξει πρωθυπουργό από τις τάξεις του κυβερνητικού του εταίρου. Το επιτελείο του προέδρου διέρρεε πάντως την Κυριακή πως ο κ. Μακρόν θα επιλέξει τον πρωθυπουργό του την ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Δύσκολος εταίρος ο Μελανσόν

Ένας μάλλον απίθανος εταίρος για τον κ. Μακρόν είναι το κομμουνιστικό μπλοκ του Ζαν-Λουκ Μελανσόν, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής διαμήνυσε ουσιαστικά πως δεν προτίθεται να συγκροτήσει κοινό μέτωπο με τον κ. Μακρόν. Σύμφωνα με την έρευνα, το 15% δηλώνει πως προτίθεται να υποστηρίξει τους υποψήφιους του μπλοκ Μελανσόν στις 11 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ κινδυνεύει με νέα εκλογική νίλα, καθώς προβλέπεται πως θα λάβει μόλις το 9%, ενώ στις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιός του, Μπενουά Αμόν, δεν έλαβε ούτε το 7% της λαϊκής ψήφου.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που έκλειναν τα εκλογικά κέντρα για τις προεδρικές κάλπες. Διενεργήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 4 με 5 Μαΐου, και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποθέσουν πως ο κ. Μακρόν θα κατακτήσει την προεδρία.

Οι εκλογές

Οι βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα σε δύο γύρους, στις 11 και 18 Ιουνίου. Στον δεύτερο γύρο προχωρούν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για κάθε μία από τις 577 έδρες, εκτός κι αν κάποιος κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία με υψηλή συμμετοχή από τον πρώτο γύρο.

Πάντως, λόγω ιδιαιτεροτήτων στο εκλογικό σύστημα σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής, δεν αποκλείεται στον δεύτερο γύρο να περάσουν τρεις ή ακόμα και τέσσερις διεκδικητές.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης