Χαστούκι για Σουλτς και πρωτιά Μέρκελ στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν

Βαριά ήττα για τους Σοσιαλδημοκράτες και πρωτιά για την Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν οι εκτιμήσεις γερμανικών μέσων ενημέρωσης μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν.

Μόλις τέσσερις μήνες πριν τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η παράταξη του Μάρτιν Σουλτς εκτιμάται ότι χάνει περίπου τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τις τοπικές κάλπες του 2012, υποχωρώντας κοντά στο 26%.

Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες εκτιμάται πως αυξάνουν τη δύναμή τους κατά δύο έως τρεις μονάδες και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, με ποσοστό άνω του 33%.

Ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών χαιρέτισαν το αποτέλεσμα. Ο Γενς Σπαν, υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε σκωπτικά πως οι προσπάθειες του SPD να προωθήσει τον κ. Σουλτς είναι «πολύς ζεστός αέρας χωρίς τίποτα από πίσω».

Πρόκειται για τη δεύτερη τοπική αναμέτρηση στη Γερμανία όπου το SPD ηττάται φέτος από τους Χριστιανοδημοκράτες, μετά το Ζάαρλαντ. Παράλληλα, η αναμέτρηση στο Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν ετοιμάζει τη σκηνή για τις σαφώς σημαντικότερες εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας την επόμενη Κυριακή.

Το SPD θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει τα ηνία στην τοπική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο κύριος εταίρος του, οι Πράσινοι, διατηρούν τις δυνάμεις τους και φαίνεται να κερδίζουν γύρω στο 13%.

Εν τω μεταξύ, το ευρω-σκεπτικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκεται οριακά πάνω από το όριο εισόδου σε μία ακόμα τοπική Βουλή, καθώς εκτιμάται πως αποσπά το 5,5% της λαϊκής ψήφου.

Εκτός Βουλής αντίθετα παραμένει το αριστερό κόμμα Die Linke, που παραδοσιακά έχει περιορισμένη επιρροή στην πρώην Δυτική Γερμανία.
Πηγή: skai.gr